Då var det dags för en temadag., idag är det surströmmingspremiär.
När jag var typ 8 år, smakade jag på surströmming för första och sista gången i mitt liv. Den lukten som spred sig över Vendelsö 1972, sitter nog kvar än i dag. Kolla med Wiki, vad hon hade att säga om surströmming.
Den rensade fisken saltas och läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, dvs genom egna enzymer och tillsammans med bakterier (blääää) bildar starkt luktande syror som propionsyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också vätesulfid. Strömmingen läggs sedan i konservburkar för att efterjäsa. Fattar ingenting av Wiki berättade, men det låter inte gott iaf.....
1 kommentar:
Ja tänk att Jamie Oliver åt surströmming när han var i Sverige senast. Han höll på att dö av lukten men tyckte att smaken tillsammans med "ingredienserna" var helt okay. Så då ska du inte med oss till Sumpan nästa torsdag då;-)
Skicka en kommentar