måndag 5 april 2010

Aprilväder

Vaknade tidigt och trodde det var alldeles dimmigt, men icke sa Nicke det var snööööööö. Ena dagen sitter man med en kopp kaffe i solen och den andra får man hålla sig inne, det är det som kallas Aprilväder. Nu gick ju min hjärna igång och måste genast hitta definitionen på Aprilväder. Går som vanligt in på Wikipedia och hittar följande förklaring:

Aprilväder är ett omväxlande väder, där det kan vara solsken och sommartemperaturer en dag, och snö, regn, hagel och kyla nästa. Denna typ av osäkert väder är vanligt på våren, på norra halvklotet särskilt i april, den månad då temperaturerna ökar fortast. Solen värmer upp marken, den uppvärmda luften stiger och bildar stackmoln. Högre upp är det dock fortfarande kallt och övre delen av stackmolnen blir isiga och blir bymoln, som ger ifrån sig regn, snö eller snöhagel/trindsnö, som är mjukare än vanligt hagel, men hårdare än snöflingor.

Det är ju precis vad som har hänt idag. Jag tog några foton för att illustrera Aprilvädret hemma på min gata. Jämför gärna bilderna med gårdagens inlägg. Det är samma plats med ca 16 timmars skillnad.


2 kommentarer:

BP sa...

Japp, då var det bara att vakna upp till aprilväder;-) Nu var det ju inte aprilväder egentligen utan snö och grått hela dagen. Saknade både hagel och regn... som omväxling alltså.

Susanne sa...

Det blir nog lite driv-is också innan våren kommer på allvar ;)